DE PRINS VAN HOORN (2)

BOKITA, eerst op een flatje, nu Prinses op Het Beloofde Varkensland

Hoe zit het eigenlijk met de Prins van Hoorn? Is er al een hofdame voor hem gevonden?

Zoals gezegd: Rietje is niet online. De sollicitatiemails heb ik uitgeprint en op de bus gedaan. Vijf dames van 20 t/m 53 jaar. De een nog enthousiaster dan de ander. Een varken in huis? Geen probleem. Integendeel. Eééénig juist. Heb ik ook altijd gewild. Witwerken volgens het PGB (Persoons Gebonden Budget)? Geen énkel bezwaar. Integendeel. We zijn niet anders gewend. En zo ging het maar door. Nou Rietje, als het nu nog niet gaat lukken, dan weet ik het ook niet meer…

Iets anders.

Vanochtend stond de NVWA op de stoep. Onaangekondigde Oormerkcontrole Koeien. Een ambtenaar plus een studente van Wageningen, Dierwetenschappen. Aardige mensen. Zij was een dagje mee op stage. Eerst kreeg ze een minicollege van de NVWA ambtenaar over oormerken, en waarom Familie Bofkont niet (meer) vervolgd wordt. Vervolgens werden de chipnummers van Zeus & Co afgelezen op het afleesapparaat, en kon ze ook haar theoretische kennis toetsen aan de praktijk. De praktijk van Familie Bofkont op Het Beloofde Varkensland ;-).

Ze wees naar Dolle Mina: ‘Kan ik die koe nou score 5 geven?’ De ambtenaar knikte. (Score 5 is het hoogst uit te delen cijfer voor de conditie van een koe). De glanzende vachten van Bulle en Herman werden benoemd, de linkerachterpoot van Bulle viel op.

De overheid die naar de bofkonten kijkt. De ambtenaar die zijn stagiaire daar wegwijs in maakte. En dat deed hij goed, met gevoel voor nuance. ‘Kijk altijd naar het geheel. Een oudere koe loopt nu eenmaal strammer dan een jonge, bij mensen is dat is niet anders.’

‘Geeft u nog steeds van die workshops?’ vroeg hij aan mij. Hij was eerder geweest, in 2015, toen stond Rosamunde ook nog op zijn controlelijst.

Bij het scheiden van de markt ontspon zich nog een levendig gesprek over minivarkens in huis, de Prinsen van Hoorn binnen de bebouwde kom, zeg maar. Ter illustratie nam ik ze nog even mee naar Bokita. ‘Gehouden op een flát??!!’ De stagiaire wist niet wat ze hoorde. Ondertussen draaide Big om haar benen heen: ‘Uit een auto gegooid in het bos,’ deed ik er nog een schepje bovenop.

Toen klapte de ambtenaar uit de NVWA school: ‘Dit zeg ik als privé-persoon.’ Dat raakte me, ik respecteer zijn privacy. Ik gaf hem mijn Vlugschrift Verborgen Varkensleed – de minivarkens hype. ‘Hier! Lees!’ Dat zou hij gaan doen.
Wordt Vervolgd.

Vlugschrift Verborgen Varkensleed – de minivarkens hype
Zie ook https://minivarkens.nl