STIER HERMAN DOOD

Stier Herman is dood.
Vrijdagochtend 2 april 2004 heeft men hem in laten slapen
op de faculteit van diergeneeskunde in Utrecht.
Hier volgt het bericht uit NU.nl.
Ik heb gebeld met hoofd marketing/pr van Naturalis
en Hermans verzorgster Marije.
Zij was er bij en zegt dat hij mooi is ingeslapen.
Ik ga iets doen. Weet nog niet wat.
Maar mijn hele Stier Herman avontuur
dat ruim 7 jaar geleden begon
krijgt binnenkort een vervolg
om Herman een 'Eeuwige Goede Oude Dag' te bezorgen.
Wordt Vervolgd.Wat ging er onder andere aan vooraf?

november 2002
Meer Herman in VPRO's
Dagboek van een Dierengek
onder 'De vrouw van Herman'


januari 2002
Dafne Westerhof:
"Het is zo'n tedere reus,
die mag gewoon niet afgemaakt worden"


door Boris Peters

Het leven van stier Herman, 1250 kilo schoon aan de haak, wordt bedreigd door gebrek aan financiën. De situatie van de eerste genetische gemanipuleerde stier is echter alles behalve hopeloos. Twee vrouwen snellen te hulp.

Den Haag - Museum Naturalis in Leiden maakte deze week bekend stier Herman definitief niet in huis te halen. Daarmee is de toekomst van het dier opnieuw onzeker. Het bedrijf dat Herman bezit, GenePharming uit Leiden, verkeert in grote financiële moeilijkheden en kan niet langer voor zijn onderhoud betalen.

Zijn verzorgster, Marije de Vos, moest het nieuws dat Herman definitief niet naar Naturalis verhuist, uit de krant lezen. Officieel weet ze alleen wat Pharming haar eerder heeft verteld: ze zal tot februari worden betaald en dan is het wat Pharming betreft afgelopen. Nieuws van Pharming heeft Marije nog niet ontvangen. "Maar mijn baas bij Pharming is van de week wel langsgeweest toen ik er niet was. Hij heeft een briefje achtergelaten dat hij nog zou bellen", aldus Marije gisteren.

Het probleem van Pharming is een financieel probleem. "Het onderhoud van Herman is niet goedkoop", zo legt woordvoerder Strijker van Pharming uit. "Er moet zeven dagen per week voor hem gezorgd worden. De stal waarin hij samen met de gekloonde dames Holly en Belle staat, is speciaal voor hem daar neergezet. Vorig jaar was het budget voor zijn verzorging ongeveer 80.000 gulden". Geld dat Pharming, dat inmiddels in surseance van betaling verkeert, eenvoudigweg niet meer heeft.

Verzorgster Marije, die dusdanig op Herman gesteld is, dat ze al heeft aangekondigd desnoods gratis voor hem te willen zorgen, heeft inmiddels echter hoopvol bezoek gekregen van een 'mede-aanbidster' van Herman. "Afgelopen zaterdag was hier een journalist van Trouw die Dafne Westerhof uit Amsterdam bij had. Zij heeft beloofd zich in te gaan zetten voor een actie voor Herman", vertelt ze.

Dafne Westerhof, organisator van 'de nationale MKZ mars' en de 'Stille Tocht voor de Vernietigde Consumptiedieren' bevestigt dit verhaal. De communicatiespecialiste, die op haar verbouwde boerderij in Amstelveen onder meer twee uit de bio-industrie geredde koeien en enkele varkens houdt, werd vier jaar geleden 'helemaal verliefd' op stier Herman toen ze hem zag in een documentaire van Koos van Zomeren waarin de stier met zijn tong een rode kat een lik geeft. "Het is zo'n tedere reus, die mag gewoon niet afgemaakt worden".

Pharming zelf ziet liever niet dat Herman moet geslacht. "Voorlopig blijft hij dan ook gewoon staan waar hij staat", aldus woordvoerder Strijker. "Wij laten hem het liefst zo lang mogelijk in leven. Ik heb inmiddels begrepen dat er extern wat mensen acties voor Herman opzetten. Wij zijn graag bereid dit soort initiatieven te steunen".

Vier jaar geleden was er ook al een discussie of Herman afgemaakt diende te worden. De uitkomst was uiteindelijk dat Herman in leven mocht blijven maar wel gecastreerd diende te worden.

Dafne, die indertijd een uitgebreide correspondentie onderhield met Pharming over Herman, wil nu proberen een sponsor te vinden om Herman gewoon in Polsbroek te laten staan. "Hij moet bij Marije blijven, die is helemaal weg van haar mannetje". Dafne is optimistisch over de kans dat het haar gaat lukken een sponsor te vinden voor Herman. "Ik heb momenteel bijvoorbeeld ook een 'Scharreltram' in Amsterdam rondrijden. Dat project wordt betaald door een sponsor. Ik heb dus wel wat ervaring met het vinden van grote sponsoren".

Bron: Haagsche Courant 05-01-2002 Binnenland


* Dafne Westerhof was 8 januari 2002 op gesprek bij Frans de Loos, directeur van Pharming.
* Daarna te horen op Tijd voor Twee bij Frits Spits.
* 's Middags bij Theodor Holman die voor de gelegenheid speciaal een lied voor Stier Herman schreef en live zong.
In zijn nieuwe programma Dinsdag Desmet op AM747 ging hij uitgebreid met Dafne in op de mogelijkheden om Herman te redden.
* 's Avonds om 20.30 uur in Netwerk op Nederland 1 een reportage.
* 9 januari 2002 op TV Utrecht
* 17 januari 2002 bij AVRO's Alle Dieren Tellen Mee.| mail | hoofdmenu |