Verslag van de premiere van
Dossier MKZ - de ene koe is de andere niet.
Vrijdagavond 16 augustus vond de premiere van de MKZ documentaire van Josephine Hamming plaats bij mij op de Stallen van Westerhof.
We hadden er een heuse bioscoop van gemaakt. Projectiescherm, beamer, 50 stoelen en als er nog meer volk zou komen dan konden er nog strobalen aangerukt worden. Het is een geweldige avond geworden. Josephine kan er wat van. Al eerder viel ze in de prijzen met een Emmy Award voor haar 'rode mieren' film. Tijdens de MKZ crisis werd ze gegrepen door het leed dat de boeren werd aangedaan om zonder pardon hun gezonde bedrijven te 'ruimen'. Ze sloeg aan het filmen en verzamelde zo'n 50 uur materiaal.
Daar heeft ze een fantastische documentaire van gemaakt.
Specifiek gericht op de melkveehouders, omdat zij het meest bij hun dieren betrokken zijn vanuit hun familietraditie. De film heeft een goede balans tussen emotie en feiten. Omdat ik zelf diverse protestmarsen tijdens de MKZ organiseerde kwam ik Josephine bij toeval tegen in Apeldoorn, waar ik de presentatie deed van de Stille Tocht op 9 juni 2001. En wie kwam daar aan met een grote camera op haar schouder?
Josephine Hamming. We keken elkaar aan en gaven allebei een gil. Want 20 jaar geleden zaten we allebei op een cursus scenarioschrijven. Daarna verloren we elkaar uit het oog.
PREMIERE AVOND
Het hek ging om 19.30 uur open en de meesten waren vroeg. Het was prachtig weer en iedereen maakte eerst uitgebreid kennis met de beesten en waren stomverbaasd om zo'n idyllische plek aan te treffen pal onder de rook van Amsterdam. De schrijver J.J. Voskuil kwam op de fiets uit Amsterdam en poseerde uitgebreid voor de foto met mijn zeug Vrouw Vos, die naar hem vernoemd is.
Ten tijde van de varkenspest richtte hij de stichting Varkens in Nood op en sindsdien hebben wij contact en is hij samen met zijn vrouw Loesje trouwe fan van mijn dierenacties. Hij vertelde dat hij Brinkhorst had opgebeld tijdens de MKZ crisis. Daarna publiceerde hij een stuk in Trouw, waarop Brinkhorst in woede ontstak en hem liet opbellen met de mededeling dat hij nog nooit in zijn hele leven zo kwaad op iemand was geweest. Voskuil vertelde me dit met een olijke twinkeling in zijn ogen.
Professor Smalhout was van de partij, het CDA tweede kamer lid en dierenarts Henk Jan Ormel, Daan Kerkvliet van de NMV, boeren die 'geruimd' waren en in de film meespeelden, burgers uit het hele land, Diet, Hendrien en Aartje van Ent Eruopa, Marianne van de Engel van Gebundelde Krachten, Co Scholten, Jos V., Marianne Berga, Klazien, Ton Koster, allemaal van nieuwsgrazer, Tilly en Trudie van Boer en Vee, de viroloog Paul Sutmoller, iemand die op MKZ afstudeert, journalist Merel Ligtelijn, kortom bij elkaar zo'n 80-100 betrokkenen.
De film maakte zo veel indruk, dat er na afloop eerst een korte pauze werd ingelast.
Toen de discussie. Dynamisch en inhoudelijk erg goed. Vooral Hendrien Bredenoord, 'meespeelster' in de film en erg actief met haar familie voor Ent Europa, was zeer op dreef. In de film vertelt ze over hun familiebedrijf en dat het zo moeilijk is na de 'ruiming' de draad weer op te pakken met het nieuwe vee, want de ene koe is de andere niet.
Op het hoogtepunt heb ik afgesloten. Henk Jan Ormel vertelde dat hij wel een kentering merkte ten gunste van het entingsbeleid en dat hij ervanuit ging dat met een meerderheid van de tweede kamer etc.etc.
"Geef hem snel een tape mee" stootte ik Josephine aan. We vroegen hem om de film aan iedereen in de tweede kamer te laten zien. Dat zou hij gaan doen. Enthousiaste, gedreven man. Uiteindelijk sloot ik af met iedereen te vragen zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en de vleeseters aan te sporen biologisch scharrelvlees te (gaan) eten.
Maar niemand kon wegkomen.
De sfeer van de avond was zo goed en de verbondenheid onder elkaar erg groot.
Iedereen bleef maar met elkaar doorpraten. Het hield maar niet op.
Voskuil werd op een gegeven moment met fiets en al naar huis gebracht,
het was al erg laat en donker. Ook hij kreeg een tape mee, waar hij erg blij mee was. Zei nog dat de film op televisie vertoond moet gaan worden, want 'iedereen moet deze film zien'.
Josephine, haar man / producer Paul en zus Annemiek gingen pas om half twee weg, uitgeleide gedaan door mijn tamme gans Arie. Hij stal de show. Toen ik de avond opende, waggelde hij de stal in omdat hij mijn stem herkende en luid begon mee te gakken. Hij is toen voor de eerste rij gaan liggen, heeft de hele avond het hoogste woord gehad en werd zodoende de ster van de avond.
Ik krijg nu nog mail over hem.

De filmvertoning inclusief nabespreking kan voor groepen op aanvraag georganiseerd worden.


| mail | hoofdmenu |