BOKITA KRIJGT BUURMAN (3)

Rietje & Noes Noes & Zorro - De Rijdende Rechter - 6 september 2011

Wat zegt het grote Minivarkenswoordenboek over varkentjes in de bebouwde kom?

BEBOUWDE KOM
Vroeger was het in iedere gemeente verboden om varkens binnen de bebouwde kom te houden. Dat had een goede reden. Varkens zijn boederijdieren en kunnen in de bebouwde kom voor overlast zorgen. Vernielingen, lawaai, stank en ander ongemak. Toen kwam de minivarkenshype. Aangezien minivarkens voor de wet gewone varkens zijn, gold ook voor hen een verbod binnen de bebouwde kom. Tegenwoordig knijpen gemeenten een oogje toe. Maar pas op: zodra de buren gaan klagen over stank en jammerende minivarkentjes, omdat ze hele dag alleen moeten zitten, komt het wetboek tevoorschijn en zal het minivarkentje onherroepelijk moeten verdwijnen. Al gaat de burenruzie ergens anders over (en vaak is dat zo) het minivarken zal dankbaar aangegrepen worden als de stok om mee te slaan.
Zie boerderijdier – buren – Rijdende Rechter

Zo ook het geval bij Rietje.

BOZE BUURVROUW
Toen ik destijds met de Rijdende Rechter in het postzegeltuintje van Rietje stond, snoven we alle kanten op, maar er was geen sprake van varkensstankoverlast. Daar komt nog eens bij: wat de een vindt stinken, vindt de ander helemaal niet, of zelfs lekker ruiken. De klacht kwam dan ook steeds bij dezelfde buurvrouw vandaan, die volgens Rietje niet goed in haar vel zat, en haar ongenoegen-over-het-leven-in-het-algemeen op de varkentjes botvierde.

Het bezoek aan Rietje ging als volgt:

Alle betrokkenen stonden buiten te wachten op de Rijdende Rechter. Eerst gingen we kijken op de plaats delict. Daarna was de hoorzitting in Zaandam. Tussendoor werd er met de televisiecrew geluncht. Daar was Rietje niet bij. Ik zat bij de Rijdende Rechter in de auto. Tijdens dat ritje was hij erg geïnteresseerd in Het Beloofde Varkensland. Bij de lunch vertrouwde hij me toe dat zijn oma vroeger ook een varken had waar hij als jongetje erg gek op was. Een cadeautje.

ACHT JAAR LATER
De afgelopen 8 jaar is er veel gebeurd. Rietje is inmiddels 74 jaar. Diabetes, hartklachten, bijna blind, hernia en geen hulp meer zoals ze die gewend was van de thuiszorg. Zorro is al op 3-jarige leeftijd overleden. Ik weet nog goed hoe Rietje me daar in tranen over belde. Zorro wilde niet meer eten. Zelfs geen appeltaart met slagroom. Ze was in alle staten. Wat moest ze doen?

Zo snel mogelijk de dierenarts er bij halen, zei ik. Dat wilde ze niet, bang om te horen dat Zorro ziek was. Maar Zorro IS ziek, bezwoer ik haar, anders at hij wel. Voorzichtig het K-woord uitgesproken. De pijn die hij dan moest hebben. Rietje belde de dierenarts en die heeft Zorro zijn SlaapZacht toegediend. Gelukkig had Rietje haar Noes nog.

STAND VAN ZAKEN ANNO 2019
Vanavond gaan we naar Rietje en Noes Noes. Haar vertrouwde dierenarts, Dokter Mark, die zich als een maatschappelijk werker over Rietje ontfermt, komt ook. Ik heb hem al uitgebreid aan de telefoon gehad. Twee dagen geleden stonden er zomaar 3 politieagenten bij Rietje binnen. Of dat varken nou al de deur uit was. Arme Rietje. Nog steeds diezelfde buurvrouw…
Wordt Vervolgd.

PS
Meer te weten komen over Minivarkens?
Kijk in het grote Minivarkenswoordenboek.
Van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal:
https://www.minivarkens.nl/woordenboek/

#minivarkens #rijdenderechter #burenruzie